Otomasyon Nedir?

  • 25.12.2020 11:03:46

Otomasyon Nedir?

Otomasyon en basit anlatımıyla insan eliyle manuel yapılan işlerin mekanik ve elektronik (mekatronik) sistemlerle yapılmasıdır. Yapılan işte insan faktörünün yoğunluğu sistemdeki otomasyon düzeyinde belirleyici faktördür. İnsan ve makine gücü birlikte kullanılırsa yarı otomasyon , insanın sadece denetleme yaptığı sistemlere de tam otomasyon diyebiliriz.

Sanayi devriminden sonra tüketimin artmasıyla üretimde otomasyon sistemlerinin arttığını görüyoruz. Sanayisinde  otomasyon sistemini genişleten ve teknolojisini bu doğrultuda geliştiren ülkelerde ekonomik üstünlüğün büyüdüğünü görüyoruz.

Otomasyon kelimesinin kökeni automation, Fransızca’dır. Eski Yunan dilindeki “automatos” kelimesinden türeyen otomasyon, kendi kendine hareket eden anlamını içermektedir.

Otomasyon sayesinde seri üretime geçen firmalar üretimlerini kolay , hızlı ve standart hale getirmiştir. Çalışan işçi ise bu sistemler üzerinde denetleyici ve geliştirici konumda çalışmaya devam etmektedir.

Otomasyon sistemlerinin gelişmesi, yapılan işte insan ihtiyacının azalması gibi anlaşılmaktadır. Ancak artan üretim sonucu çalışacak insan sayısında artışa neden olmuştur. Bu sistemler ilk bakışta insana olan ihtiyacın azalmasına sebep olduğu düşünülse de yapılan işlerin çoğalması sebebiyle tam tersi bir etki ile istihdam oluşturulmasına sebep olmaktadır.

İnsanlar gücü ile yapılan işlerin makinalar yoluyla yapılmasını ve insan müdahalesine gerek kalmadan işlem adımlarının kontrol edilmesini sağlamak için tasarlanmış sistemlere otomasyon denir.

Mekanik, elektrik ve kontrol tabanlı sistemlerin imalatı gerçekleştirmesi ve denetlemesi ile ilişkili bir sistemidir. Ana amacı hızlı ve ekonomik üretim değil, pazarda rekabette gücü oluşturmak, ürün ya da hizmetin kalitesini artırmaktır.

Robot; otomatik kontrol altında işlem yapan programlanabilir mekanik cihazdır.

Robotik; robot sistemlerinin, bilgisayar kontrollü mekanik sistemlerin ve otomatik cihazların tasarlandığı, üretildiği ve geliştirildiği bilim ve teknoloji dalıdır.

Sibernetik; kontrol ve iletişimi, organizmalar, organik işlemler ve mekanik-elektronik sistemlerde inceleyen bilim dalına sibernetik denir. Sibernetik kelimesi ilk otomatik cihazlardan beri kullanılan bir terimdir ve yunanca kybernetes (dümenci) kelimesinden gelmektedir.

Yapay zeka; makinelerin tahmin edilebilen ya da edilemeyen yeni durumlar karşısında kendilerine öğretilen eski durumların göz önüne alınması ile karar verme algoritmalarının oluşturulmasıdır.

Robotlar, otomotiv endüstrisinde kaynak görevlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Robotlar, çalışırken insanlara göre çok daha hızlı ve daha az hata yapmaktadırlar. Günümüzde bilgisayar ve robot teknolojisindeki gelişmelerle daha da karmaşık görevleri de yapabilmektedirler. 

 

Otomasyon sisteminin avantajları nelerdir?

• Üretim maliyetinin düşmesi

• Kalite artışı

• Üretim sürecinin kısaltılması

• Üretim kapasitesinin arttırılması

• Rekabet gücünün artması

• İş kazalarının azalması

Bu avantajlar da işletmeye hız ve kâr olarak geri dönmektedir.